Stel je voor…

Je krijgt te horen dat je partner of een ander familielid de ziekte van Alzheimer heeft.

Dat is vervelend nieuws en het begin van een lastige periode waarin veel vragen en twijfels zullen ontstaan. 

Wat heeft degene voor wie je zorgt nodig? Hoe ga jij om met de gevolgen van de ziekte? En hoe zorg je voor jezelf tijdens deze periode in je leven? Omgaan met situaties in het dagelijks leven kan een uitdaging worden. 

Afhankelijk van de fase van de ziekte kom je diverse veranderingen in gedrag en persoonlijkheid tegen en kom je in onverwachte situaties terecht. Je zult je als mantelzorger dus constant moeten aanpassen.

Alzheimer Care Trainer helpt je in je dagelijkse zorgtaken!

Alzheimer Care Trainer (ACT) is een gepersonaliseerde simulatie die je helpt om op de beste manier om te gaan met degene voor wie je zorgt in het dagelijks leven.

Hoe werkt ACT?

Met de virtuele 3D simulatie kun je situaties rondom de persoon waar je voor zorgt ervaren. Je kunt de simulatie aanpassen aan je eigen situatie en omgeving, waardoor de simulatie beter bij je past en je zodoende het best leert hoe te handelen.

Pluspunten van ACT

•  Verbeter je communicatie vaardigheden
•  Het aanleren van een adequate zorgstrategie
•  Het delen van ervaringen met andere mantelzorgers
•  Nuttige, informatieve feedback op wat je ervaart in de simulatie

Voorbeeld scenario’s:
ETEN

Leer om te gaan met het gebrek aan eetlust of met gewichtsverlies. Leer om positief te reageren het feit dat eten steeds lastiger wordt. 

HYGIËNE

Leer om te gaan met een negatieve houding ten opzichte van persoonlijke verzorging, zoals douchen of handen wassen.

FAMILIE RELATIES

Leer omgaan met conflicten die kunnen ontstaan door irritatie van degene met Alzheimer of door irritaties bij andere mantelzorgers. 

HUISDIEREN

Leer hoe je bijvoorbeeld huisdieren in kunt zetten om een positieve draai aan een situatie te geven en negatieve emoties om te keren.

ACT is meer dan een simulatie, het is een platform

ACT is geïntegreerd in een uitgebreid platform met als doel je zo goed mogelijk te ondersteunen in de zorg voor je naaste. Het bestaat uit de volgende modules:

KENNIS BIBLIOTHEEK

De kennisbibliotheek bevat onafhankelijke informatie, tips en trucs vanuit patiëntenorganisaties.
De informatie is toegespitst op jouw persoonlijke situatie en wensen.

NUTTIGE PRODUCTEN

In ACT vind je een overzicht van nuttige producten die je kunnen helpen beter om te gaan met Alzheimer. We helpen je om het juiste product te kiezen met onafhankelijk advies. Daarnaast helpen we je het product aan te schaffen en kijken we of het gedekt wordt door de verzekering. 

FORUM

Andere mantelzorgers zijn vaak de beste adviseurs in het geval van Alzheimer. ACT bevat een interactief forum, waar ervaringen gedeeld kunnen worden en je kunt chatten met mensen in dezelfde situatie.

PERSOONLIJKE COACHING

Vanuit het ACT-platform kun je direct coaching aanvragen van een vrijwilliger of van een professionele zorgverlener. Met behulp van de data uit de simulatie kan deze persoon je effectief helpen omgaan met de situatie.

Ons team

ACT wordt ontwikkeld door een consortium van onderzoeks-, ontwikkel- en kennispartners en wordt ondersteund door de EU.

ConnectedCare

Alzheimer Nederland

Vilans

Brusano

Universiteit Genève

Universiteit Twente

Father Equipment

Ziekenhuis Genéve